Domowe burgery

Domowe burgery

MINIBURGERY

SKŁADNIKI:

600 g antrykotu wołowego

1⁄4 szkl. wody

3 cebule

1 czerwona cebula

4 pomidory

1 zielony ogórek

200 g majonezu (najlepiej przyrządzonego samodzielnie)

10 plastrów szynki schwarzwaldzkiej

bułeczki pszenne

4 średnie ogórki konserwowe

4 plastry sera cheddar

kilka liści sałaty rzymskiej

2 ząbki czosnku

2 łyżki musztardy

rozmaryn

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Wołowinę opłucz i osusz, a następnie zmiel na grubych oczkach. Pokrój cebulę w kostkę  oraz przesmaż na złoty kolor i połącz składniki w dużej misce. Dodaj do tego sól, pieprz, rozmaryn, 1,4 szklanki wody oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Starannie wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy. Mokrą dłonią uformuj okrągłe kotlety o średnicy 6 cm i grubości około 1,5cm. Mięso usmaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej, przez około 2 min z każdej strony. Pod koniec smażenia na każdym z burgerów połóż plasterek sera.

Bułki przetnij na pół, grilluj na patelni lub podpiecz w piekarniku. Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki. Pomidory, ogórki i cebulę pokrój w cienkie plastry. Z musztardy i majonezu przygotuj sos, a następnie podsmaż szynkę na patelni przez około minutę. Posmaruj połówki bułek sosem, a następnie ułóż na nich kawałki sałaty, plasterki warzyw, szynkę oraz burgera i przykryj drugą połową bułki.

Hamburgery można dowolnie modyfikować i serwować z domowymi frytkami bądź sałatką colesław.