Drożdżówki maślane

Drożdżówki maślane

DROŻDŻÓWKI MAŚLANE

SKŁADNIKI:

1 kg mąki

40 g drożdży 

6 żółtek

120 g cukru

120 g masła 

szczypta soli 

1 1⁄4 szkl. mleka

 

PRZYGOTOWANIE:

Do drożdży dodaj łyżkę cukru, lekko podgrzane mleko i 100 g mąki – wszystko razem rozetrzyj. Następnie dodaj tyle mleka, żeby cały rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw do ciepłego miejsca i poczekaj, aż wyrośnie. W między czasie żółtka i cukier utrzyj na pulchną masę. Następnie roztop masło w garnku. Przełóż rozczyn do dużej miski, gdy zwiększy swoją objętość, dodaj masę z żółtek, pozostałą mąkę i mleko. Ugnieć ciasto tak, aby składniki idealnie się połączyły. Masa powinna być elastyczna i łatwo odchodzić od ręki. Następnie, gdy wyrabiane ciasto jest już gładkie i na jego powierzchni tworzą się pęcherzyki powietrza, wlej wcześniej roztopione masło. Wyrabiaj ręcznie przez 15 minut. Masę odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego bułeczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz  w temperaturze 200°C, przez około 25 minut. Tak przygotowane bułeczki możesz oprószyć cukrem pudrem, bądź polać lukrem i posypać płatkami migdałów.

Smacznego!