Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

JAJKA ZAPIEKANE W SZYNCE

 

SKŁADNIKI:

8 jaj

8 plastrów szynki parmeńskiej

100 ml śmietany 30%

2 łyżki masła 

1 łyżka oliwy

szczypiorek

sól, pieprz mielony

 

PRZYGOTOWANIE:

Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę, posiekany szczypiorek oraz oliwę. Dopraw solą oraz pieprzem według swojego uznania, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotuj kokilki lub okrągłe formy do babeczek, wysmaruj je masłem, a ich spody i brzegi wyłóż plastrami szynki. Następnie do foremek wlej masę jajeczną i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 12 min, w temperaturze 170°C, aż masa się zrumieni i zetnie. Jajka można serwować w wielu wydaniach, na przykład z rukolą oraz kleksem kwaśnej śmietany.

Pycha!