Jak przygotować pyszny barszcz?

Jak przygotować pyszny barszcz?

BARSZCZ CZYSTY

 

SKŁADNIKI:

2 kg buraków

1 kg jabłek (najlepiej koszteli)

2 l bulionu wołowego lub jarskiego

1,3 l zakwasu buraczanego

1 l wywaru z suszonych grzybów

1 cebula

4–6 ząbków czosnku

majeranek

sól

pieprz

cukier

 

PRZYGOTOWANIE:

Pokrój jabłka i buraki w cienkie plastry, włóż do garnka. Dodaj dużą szczyptę soli i łyżkę cukru. Następnie odstaw na kilka godzin, aby buraki puściły sok. Zalej bulionem i dodaj wcześniej przygotowany wywar z suszonych grzybów ( na noc grzyby zalej zimną wodą,  a na następny dzień gotuj je do miękkości).

Barszcz zagotuj powoli na minimalnym ogniu. Dodaj 300 ml zakwasu buraczanego i pozostaw na palniku jeszcze przez 2 godz. Kiedy barszcz już naciągnie, dodaj pozostały zakwas. Dopraw solą, pieprzem, startym czosnkiem, majerankiem oraz cukrem według uznania. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na brunatny kolor, dodaj do barszczu i gotowe!