Jak zdobyć serce każdej kobiety? Miłość od pierwszego ugryzienia.

Jak zdobyć serce każdej kobiety? Miłość od pierwszego ugryzienia.

TARTA GRUSZKOWA Z NUTĄ POMARAŃCZY

SKŁADNIKI:

Ciasto na spód

250 g zimnego masła

200 g cukru pudru

350 g mąki (typ 500)

4 żółtka

3 łyżki śmietany 30%

 

1,5 kg gruszek

3 łyżki miodu

40 ml likieru pomarańczowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

4 białka

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 łyżki cukru

skórka z 2 pomarańczy

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:

Mąkę i cukier puder przesiej na stolnicę. Następnie, dodaj pokrojone w kostkę masło i szybko posiekaj ciasto nożem tak, aby zaczęło przypominać kruszonkę. Dodaj śmietanę oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto. 1/4 masy włóż do zamrażarki, a pozostałą część ciasta do lodówki na 10 min. Następnie, wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i przełóż do blaszki.  Ponakłuwaj, i obciąż np. ziarnami fasoli, aby zapobiec nadmiernemu wyrośnięciu ciasta. Piecz przez 15 min, w temperaturze 180°C.

Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Owoce, skórkę z pomarańczy oraz cukier waniliowy włóż do miski i wymieszaj.

Rozgrzej patelnię i dodaj 2 łyżki miodu. Następnie, gdy miód zacznie się pienić, dodaj pokrojone gruszki i smaż około 3 min, cały czas mieszając. Dodaj likier oraz sok z pomarańczy i smaż jeszcze przez 5 min. Gruszki muszą być lekko twarde. Rozpuść mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i dodaj do gruszek, jednocześnie mieszając. Gotowe owoce ułóż na wcześniej podpieczonym spodzie. Ubij pianę z 4 białek i gdy będzie sztywna, dodawaj powoli cukier, aż zrobi się delikatna beza. Białko rozprowadź   na owocach. Pozostałe, zamrożone ciasto zetrzyj na tarce i posyp na wierzch. Tartę piecz w 170°C przez 25 min.