Olej ryżowy - właściwości i zastosowanie w kuchni

Olej ryżowy - właściwości i zastosowanie w kuchni

Jeżeli na Twoim talerzu często lądują sałatki lub dania podsmażane na patelni - dzisiejszy post jest dla Ciebie! :)

Olej ryżowy to pozycja obowiązkowa w kuchni azjatyckiej. Ppozyskiwany jest z łusek otaczających ziarenka ryżu. Poza bogactwem pierwiastków takich jak fosfor, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, zawiera także witaminy E i K, błonnik oraz związki bioaktywne, takie jak fitosterole, które mają działanie przeciwzapalne. Związki zawarte w oleju ryżowym pomagają zapobiegać nowotworom i poprawiają pracę naszego immunologicznego. Olej ryżowy zawiera także gamma-oryzanol, który jest silnym przeciwutleniaczem. 

Teraz przyszedł czas na Twoją kuchnię! 

 

Pomysły na zastosowanie oleju ryżowego:

1) możesz go dodawać do świeżych sałatkek

2) możesz smażyć na nim mięsa, ryby, warzywa, naleśniki, czy frytki

3) możesz użyć kilku kropli oleju na pieczywie zamiast masła