Przepis na kurczaka po polsku

Przepis na kurczaka po polsku

Przepis na kurczaka po polsku

SKŁADNIKI:

1 kurczak o wadze 600–800 g

1 łyżka masła klarowanego

100 ml bulionu

SOLANKA:

2 l wody

200 g soli

FARSZ:

2 łyżki masła

2 jaja

2 czerstwe bułki

mleko

200 g natki pietruszki

50 g wątróbki

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Dzień wcześniej zamocz całego kurczaka w solance i schowaj drób do lodówki.

Wątróbkę pokrój w drobną kostkę, posiekaj natkę, a bułki namocz w mleku. Następnie żółtka z masłem utrzyj na puszystą masę. Połącz ze sobą rozgniecione bułki oraz pozostałe składniki. Dopraw pieprzem, solą oraz odrobiną gałki, na koniec dodaj ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszaj. Wcześniej wyjętego z lodówki kurczaka nadziej farszem, a następnie natrzyj klarowanym masłem i podlej 100 ml bulionu. Piecz drób przez około 60-90 min, w temperaturze 180°C, często podlewając wytapiającym się̨ sosem. Pod koniec możesz zapiec kurczaka z kwaśną śmietaną.

Podawać z ziemniakami i marchewką. Smacznego!