Przepis na świąteczne pierogi!

Przepis na świąteczne pierogi!

Jak rozpocząć świąteczne przygotowania?

Oczywiście od przyrządzenia pierogów!

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

 

SKŁADNIKI:

Ciasto na około 40 pierogów:

500 g mąki pszennej

150 ml mleka

100 ml wody

łyżka masła

szczypta soli

 

Farsz:

150 g suszonych prawdziwków

600 g mocno kiszonej kapusty

2 cebule

2 łyżki masła klarowanego

sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

Na kilka godzin przez przygotowaniem pierogów grzyby zalej 1L wody. Zachowaj wodę z moczenia.

Farsz:

Na patelni z masłem podsmaż posiekaną cebulę, dodaj poszatkowaną kapustę i smaż przez około 30 min, aż odparują soki. Następnie, dodaj odsączone i pokrojone w paski prawdziwki, dopraw pieprzem i solą. Duś przez 2 godz., co jakiś czas podlewając wodą z namoczonych grzybów. Poprzez duszenie grzybów na pograniczu przypalenia, uzyskasz cudowny grzybowy aromat, a farsz będzie miał piękną, brunatną barwę. Przed podlewaniem, kapusta powinna być lekko sucha.

Ciasto:

Wsyp do miski 300gr mąki i sól, dodaj roztopione wcześniej masło oraz wlej wodę z mlekiem. Składniki połącz i przełóż na stolnicę. Dodaj resztę mąki i zagniataj ciasto przez 5 min. Odłóż na 30 minut. Po upływie wyznaczonego czasu, cienko rozwałkuj ciasto. Następnie, wykrawaj szklanką kółka, na środek nałóż odrobinę farszu i zalep brzegi. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez około 2 min, aż pierogi wypłyną.

Idealnie smakują z przesmażoną cebulką!