ZUPA SZPARAGOWA

ZUPA SZPARAGOWA

Dla wielbicieli zup dziś prawdziwy rarytas – zupa z białych
szparagów! ☺

Mateusz Gessler poleca, więc my także!


PS Biegnijcie czym prędzej do sklepu - póki jest jeszcze szansa je kupić! ☺


Przygotuj:

1 l bulionu warzywnego, 2 kg i białych szparagów,
200 ml śmietany 30%, 4 małe cebule, 1 łyżka masła, świeży
tymianek, gałka muszkatołowa sól, pieprz biały.


1. Szparagi obierz i odetnij główki.


2. Do garnka włóż łyżkę masła, dodaj pokrojoną w kostkę
cebulę i drobno pokrojone szparagi.


3. Smaż około 3 min na delikatnym ogniu, następnie podlej ⅓ bulionu warzywnego, śmietaną i duś 15 min.


4. Blenduj do uzyskania gładkiej masy.


5. Dolej resztę bulionu, dopraw solą, pieprzem, gałką i
świeżym tymiankiem, gotuj jeszcze 3 min.

 

Smacznego! :)