Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Rozgrzewająca zupa z soczewicy

ZUPA Z SOCZEWICY

SKŁADNIKI:

200 g brązowej soczewicy
3 ząbki czosnku 
włoszczyzna (seler, pietruszka, marchew) 
3 pomidory bawole serce
2 szalotki
2 łyżki oliwy z oliwek 
3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
2 łyżki masła
sól, pieprz 

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę zalej zimną wodą i odstaw na noc.

Do garnka wlej 1,5 l wody, dodaj namoczoną soczewicę, liść laurowy, pieprz, sól i gotuj do miękkości około 40–60 min.

W rondlu rozgrzej oliwę i masło. Dodaj pokrojoną włoszczyznę, szalotkę, posiekany czosnek oraz pomidory – sparzone i obrane ze skórki. Przypraw odrobiną soli i pieprzu. Podsmaż na złoty kolor i dolej 200 ml wywaru z soczewicy. Duś pod przykryciem około 20 min. Powstały sos dodaj do gotującej się soczewicy i dokładnie wymieszaj. Zagotuj i dopraw do smaku.

Podawaj z grzankami czosnkowymi.