Porady

Babka z tradycją

SKŁADNIKI:

 

500 g mąki
8 żółtek
5 dag drożdży
20 dag stopionego masła
15 dag cukru
¾ szklanki ciepłego mleka
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
tłuszcz do formy
bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

Rozczyn: Połącz ½ szklanki mąki, mleko, drożdże i łyżkę cukru, a następnie odstaw w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia.  Żółtka utrzyj z cukrem na pulchną masę i dodaj z pozostałą mąką do gotowego rozczynu. Wyrabiaj ciasto, aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Nieustannie mieszając, dodawaj po łyżce stopionego masła. Pod koniec mieszania dodaj skórkę pomarańczową.  Przełóż ciasto do obsypanej bułką tartą formy i piecz przez 30 min w 170C. Mmm, pycha!