Porady

Barwienie jajek

Już za chwilę Wielkanoc! Czas na barwienie jajek! Polecamy domowe sposoby  Piękne ozdoby świąteczne i cudowny czas spędzony z bliskimi, gwarantowany! <3 Jak się za to zabrać?

Przygotuj:  białe lub brązowe jajka, ocet, sok z żurawiny lub buraki (zapewnią kolor różowy do czerwonego), łupiny cebuli (kolor kasztanowy) , jagody (niebieski lub fioletowy), poszatkowana czerwona kapusta (niebieski), świeży szpinak (zielony), kawa ziarnista (brązowy), kurkuma (żółty).

Sam proces barwienia  sprowadza się do czterech, prostych kroków:

  1. Włóż naturalne barwniki do osobnych garnków, następnie dodaj do nich wybraną ilość jajek, zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
  2. Gotuj całość przez kolejne 20 minut,
  3. Wyjmij jajka z wody i przełóż do żaroodpornego naczynia lub słoika, zalej wywarem z garnka, dodaj ocet (1 łyżkę na każde 250ml wody) i odstaw na co najmniej 4 godziny. Im dłużej będą się moczyć, tym intensywniejszy będzie kolor,
  4. Wyjmij jajka z barwnika i pozostaw do wyschnięcia. Można posmarować je później odrobiną oleju, aby kolor był intensywniejszy a jajka bardziej lśniące.

I gotowe!