Porady

Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami to doskonały towarzysz popołudniowej kawy (zresztą porannej też 😉). Skorzystaj z poniższego przepisu i zachwyć najbliższych smakowitym deserem! 😋
Składniki na ciato: 👇
200g mąki pszennej
100g masła
4 łyżki drobnego cukru
2 łyżki zimnej wody
+ Folia spożywcza
Przepis na ciasto: 👇
▶ Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj zimne masło i posiekaj do powstania „mokrego piasku” (możesz użyć malaksera). Dodaj 2 łyżki wody i zagnieć ciasto. Odstaw zawinięte w folię spożywczą do lodówki na co najmniej pół godziny.
Składniki na nadzienie: 👇
2 jabłka
1 garść malin
2 ziarna kardamonu
2 płaskie łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru Sok z połówki cytryny
1 łyżka masła
1 garść płatków migdałowych
+ Papier do pieczenia
Przepis na nadzienie: 👇
▶Jabłka w ćwiartkach pokrój w paski wyjmując wcześniej gniazda nasienne. Włóż jabłka do miski i skrop sokiem z cytryny. Dodaj cukier, cynamon i nasiona kardamonu. Całość wymieszaj.

▶Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto na grubość 2mm. Na środku ułóż nadzienie z jabłek zostawiając 3-4cm krawędzi. Posyp ciasto malinami i zawiń w galette. Jabłka polej roztopionym masłem. Piecz na dolnej półce przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po 20 minutach posyp ciasto migdałami i piecz kolejne 5-10 minut, aż całość będzie zarumieniona.
Smacznego!