Porady

Coś dla fanów czekolady

Fani czekolady pokochają ten przepis! 😋
1. Nagrzej piekarnik do 160 stopni C i przygotuj małą, prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm – posmaruj ją tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
2. 200 g masła włóż do rondelka i rozpuść następnie dodaj taką samą ilość czekolady podzieloną na kostki. Rozpuść i zdejmij z ognia.
3. W oddzielnej misce wymieszaj rózgą 3 jajka z 250g cukru. Dodaj masło z czekoladą i połącz do uzyskania gładkiej masy.
4. Dodaj 135g mąki, szczyptę soli, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan i zmiksuj na jednolite ciasto.
5. Przełóż ciasto do przygotowanej blachy. Zetrzyj 100g czekolady i posyp wierzch ciasta.
6. Piecz ok. 35 min. aż ciasto urośnie. Podawaj z orzechami i migdałami. Mniam!