Porady

Domowe lody!

Domowe, waniliowe lody są prostsze niż myślisz!
Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie 5 składników:
✔ 500 ml pełnego mleka (3,2%)
✔ 125 g cukru
✔ ziarenka z 1 laski wanilii, przeciętej wzdłuż*
✔ 6 żółtek
✔ 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Do garnuszka wlej mleko, dodaj 2/3 cukru z przepisu i ziarenka wanilii (możesz też dodać laskę, dla zapachu i aromatu, a po wystudzeniu ją wyjąć). Wymieszaj składniki i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. W międzyczasie utrzyj w misie miksera żółtka z resztą cukru, do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Gotujące się mleko wlej do żółtek, cały czas mieszaj trzepaczką, a następnie wlej z powrotem do garnuszka.
Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż gęstniejący krem będzie ją lekko oblepiał. By uniknąć zważenia, pilnuj by nie doprowadzać kremu do wrzenia. Przelej do naczynia i pozostaw do wystudzenia. Przykryj folią spożywczą i schłodź w lodówce.
Zimny krem angielski wymieszaj ze schłodzoną kremówką. Wlej do maszyny do lodów i dalej postępuj według jej instrukcji.
Jeżeli nie masz maszyny – zmiksuj schłodzone składniki i przelej do pojemnika, następnie włóż do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksuj lody, by nie wytworzyły się kryształki lodu i były bardziej puszyste.