Porady

Śniadaniowe placuszki z cukinii

Dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju naleśniki i placki. Dziś Mateusz Gessler przygotował dla Was przepis na śniadanie w nieco zdrowszej wersji. 😉 Koniecznie dajcie znać, jak to danie smakuje Waszym dzieciom.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: łatwe/średnie/trudne

Liczba porcji: 4

 

Składniki na placuszki:

2 cukinie (około 350 g)

2 jajka

70 g mąki

50 g mąki z orzeszków laskowych

1 łyżka miodu

1 łyżka kwaśnej śmietany

Masło klarowane do smażenia

Szczypta soli

 

Cukinie zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, miód i sól, a następnie wymieszaj. Dodaj cukinię, wyrób masę i wsyp mąkę pszenną i mąkę z orzeszków. Dokładnie wyrób i odstaw na 20 minut. Rozgrzej patelnię i smaż okrągłe placuszki (6 cm) po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj gorące posmarowane konfiturą morelową.