Porady

Imprezowe przystawki!

Szukasz pomysłu na imprezowe przystawki? Świetną propozycją będzie wykorzystanie świeżych produktów. 🌿 Przedstawiamy dwie propozycje, które pokochają Twoi goście. ❤
PESTO BAZYLIOWE – potrzebujesz:
25 g liści bazylii
1 ząbek czosnku
25 g (2 łyżki) orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni)
10 g tartego parmezanu
70 ml oliwy extra virgin
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wszystkie produkty zetrzyj w moździerzu lub zmiksuj rozdrabniaczem i… voila! 😉
BRUSCHETTA Z POMIDORAMI – potrzebujesz:
1 ciabatta lub bagietka
3- 4 pomidory
3 ząbki czosnku
zielona cebulka (dymka) pokrojona drobną kostkę, szczypiorek lub bazylia
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Pokrojoną na kromki ciabattę natrzyj czosnkiem, polej oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez. ok 15 min. W tym czasie obierz sparzone pomidory, pokrój je w kostkę, dodaj cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie przypraw. Tak przygotowana ciabatta z pomidorami idealnie sprawdzi się na wiosenną imprezę.