Porady

Jabłka zapiekane z ryżem i musem z mango

Kto z Was lubi śniadania w słodkiej wersji? My uwielbiamy takie smaki, dlatego dziś przychodzimy do Was z przepisem na zapiekane jabłka z ryżem według Mateusza Gesslera! ?? Smacznego!

Czas przygotowania: 40 minut

Poziom trudności: łatwe/średnie/trudne

Liczba porcji: 2

Mus z mango i jabłek:

1 mango

2 jabłka

2 listki mięty

½ łyżki syrop klonowy

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, następnie przesmaż w rondelku z ½ łyżki syropu klonowego oraz miętą. Mango obierz, pokrój w kostkę i dodaj do schłodzonych jabłek. Dobrze wymieszaj lub zblenduj na gładką masę.

Składniki:

100 g płatków ryżowych

300 ml mleka

200 g jabłek

50 g rodzynek

1 łyżka miodu

1 łyżeczka masła  klarowanego

½  laski wanilii

Sposób wykonania:

W rondelku zagotuj mleko z rodzynkami wanilią i miodem, zestaw z ognia. Dodaj płatki ryżowe i mieszaj przez około 2 minut aż zgęstnieją. Masę zagotuj jeszcze przez 2 minuty. ½ masy ryżowej ułóż w żaroodpornej salaterce, na górę wyłóż mus z mango i jabłek, a następnie resztę masy ryżowej. Całość polej sklarowanym masłem. Zapiecz w piekarniku przez 10 min w temp 170 C.