Porady

Najlepsza panna cotta

SKŁADNIKI:
500 ml śmietany 30%
100 g cukru
2 laski wanilii
1 łyżka ekstraktu z wanilii
8 g żelatyny spożywczej
50 g malin
50 g borówki amerykańskiej
4 listki mięty
50 g orzechów pistacji
1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE:
Śmietanę wlej do garnka, dodaj cukier, rozciętą na pół laskę̨ wanilii, ekstrakt waniliowy i zagotuj. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, po czym dodaj do zagotowanej śmietany. Wyłów laskę wanilii, a następnie krem rozlej do kokilek i ostudzony odstaw do lodówki na około 2 godz. Orzechy pistacji obierz ze skorupek i ze skórek. Pokrój na 3 części i praż na rozgrzanej patelni z miodem przez około 30 sek., po czym ostudź. Schłodzoną panna cottę serwuj udekorowaną wcześniej umytymi i osuszonymi owocami, pistacjami i listkiem mięty.