Porady

Naleśniki z serem i gorącymi malinami

Pora na ulubione śniadanie każdego dziecka! ?? Przepis Mateusza Gesslera na puszyste naleśniki z gorącymi malinami to strzał w dziesiątkę!

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: łatwe/średnie/trudne

Liczba porcji: 6

Składniki na naleśniki:

2 jajka

1 szklanka mąki

1 szklanka mleka

½ szklanki wody gazowanej

1 łyżka cukru

1 łyżka oleju

1 łyżka cukru

Laska wanilii

Szczypta soli

Ze składników wyrób ciasto i odstaw na 20 minut. Smaż małe naleśniki, około 15 cm średnicy.

Składniki na nadzienie:

200 g mielonego sera

50 ml śmietany 30%

2 żółtka

1 białko

2 łyżki cukru

150 g malin

2 łyżki miodu

Żółtka utrzyj z cukrem na puszysta masę. Dodawaj po odrobinie sera wyrabiając masę mikserem. Pod koniec dodaj ubitą pianę z białka. Dokładnie wymieszaj. Przed podaniem wrzuć maliny do rondelka z łyżką cukru i przesmaż przez 2 minuty. Przełóż 10 naleśników serem, tak żeby powstał  a’la tort. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 12 minut w temp 170 C. Pokrój w kawałki i podawaj z gorącymi malinami.