Porady

Omlet z szynką i pomidorami

Szybkie i smaczne śniadania to specjalność restauratora Mateusza Gesslera! ?‍? Wypróbujcie przepis na aromatyczny omlet z szynką i pomidorami. Wasze dzieci pokochają to danie!

Czas przygotowania: 15 minut

Poziom trudności: łatwe/średnie/trudne

Liczba porcji: 4

Składniki omlet:

8 szt. jajek

80 ml śmietany

sól, pieprz

1 łyżka klarowanego masła

100 g szynki

Sos pomidorowy:

2 szalotki

6 dojrzałych pomidorów

1 ząbek czosnku

100 ml śmietany

Sól, pieprz, szczypiorek

Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Wrzuć do rondla z pokrojoną szalotką, czosnkiem i masłem. Duś pod przykryciem 10 minut. Dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem.

Zredukuj sos aż będzie gęsty. Jajka wybij do miski, dodaj śmietanę, sól pieprz oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Wylej masę na 4 patelnie i smaż na bardzo małym ogniu (tak żeby omlet się nie rumienił). Lekko surowy omlet zdejmij z patelni, posmaruj sosem pomidorowym oraz posyp szczypiorkiem i zwiń w rulon. Wsadź na 4 minuty do pieca nagrzanego do temp 220 C. Podawaj na sałacie udekorowany mikroziołami.