Porady

Pieczone pietruszki na deser

Kto powiedział, że warzywa przygotowuje się tylko w wersji wytrawnej? ? Koniecznie przetestujcie przepis Mateusza Gesslera na smaczne pieczone pietruszki w wersji na słodko! Z pewnością zrobią furorę wśród dzieci – dajcie znać w komentarzach!

Czas przygotowania: 60 minut

Poziom trudności: łatwe/średnie/trudne

Liczba porcji: 4

Składniki:

12 pietruszek (około 800 g)

1 l mleka kokosowego

400 ml soku z pomarańczy

50 g wiórek migdałowych

50 g wiórek kokosowych

2 łyżki miodu

patyczki szaszłykowe

Sok pomarańczowy i miód wlej do rondla i zredukuj do 40 % objętości. Pietruszkę umyj, obierz i uformuj, aby każda była jednakowej wielkości. Wrzuć do rondla, zalej mlekiem kokosowym i gotuj do miękkości około 30 minut. Podgotowane pietruszki nadziej na patyczki i ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej syropem pomarańczowym i włóż do piekarnika na 20 minut w temp 150 C. Po wyjęciu z piekarnika panieruj w mieszance z wiórków kokosowych i migdałowych oraz pokruszonych krakersów.