Porady

Puszysty sernik znakomity na lato

Puszysty sernik to znakomite ciasto na lato. ☀
Możesz je spakować do pudełka i zabrać w wakacyjną podróż. ?
By przygotować ciasto potrzebujesz:
• 1 kg zmielonego twarogu
• 250 g miękkiego masła
• 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
• 6 jajek
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 150 ml śmietanki 36%
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Zacznij od ubijania miękkiego masła na puszysto, a następnie stopniowo dodawaj po jedynym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas ubijając składniki.
Zmniejsz obroty miksera do średnich i połącz z zmielonym serem. Następnie po kolei dodawaj: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną. Nie przestawaj miksować. Na koniec dokładnie, ale delikatnie wymieszaj masę z ubitymi białkami na sztywno.
Masę serową włóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami tortownicy o średnicy 26cm. Możesz także użyć papieru do pieczenia. Piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 C, po upieczeniu stopniowo wyjmuj ciasto z piekarnika. Wierzch posyp cukrem pudrem.
Smacznego!