Porady

Wilgotne i puszyste – takie jest ciasto marchewkowe! 😋

Nasza propozycja pysznego przysmaku marchewkowego sprawdzi się także jako śniadanie. 👌
Składniki:
• 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
• 1,5 szklanki mąki
• 4 jajka
• 1 szklanka oleju
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 płaska łyżeczka sody
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
• pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ubij jajka mikserem z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 3 minuty. Zacznij powoli dolewać olej. Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z solą z solą, proszkiem i sodą. Do powstałego gęstego ciasta dodaj cynamon lub ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu dodaj startą wcześniej i odciśniętą marchewkę z pokrojonymi na małe kawałki orzechami. Przemieszaj ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia i piecz ok. 45-55 min w 180°C. Ciasto najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Podawaj z cukrem pudrem lub polewą, na którą przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
• 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette)
• 3-4 łyżeczki miodu (lub ok. 5 łyżek cukru pudru)
• 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Utrzyj masło, dodawaj po łyżeczce serka, aż do wykończenia. Dosłodź miodem lub cukrem pudrem. Masą posmaruj wierzch ciasta i schłodź w lodówce. Możesz także stworzyć tort marchewkowy krając ciasto na pół, a pomiędzy dodając gęstą polewę.