Porady

Zawsze udany piernik!

SKŁADNIKI:

Ciasto:

400 g mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

2 łyżki kakao

2 płaskie łyżki przyprawy do piernika

1 łyżeczka sody

szczypta soli

2 łyżki płynnego miodu

3/4 szklanki roztopionej i ostudzonej margaryny do pieczenia

szklanka letniego mleka

2 jajka

pół szklanki rodzynek (zalanych wrzątkiem i odsączonych)

3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

ulubiona konfitura do przełożenia

Polewa:

100 g gorzej czekolady

2 łyżki mleka

50 g margaryny do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Wsyp do miski mąkę, kakao, sodę, cukier, sól oraz przyprawę do piernika i połącz ze sobą. Dodaj margarynę, miód, roztrzepane jajka oraz ciepłe mleko i zmiksuj dokładnie na jednolitą masę. Dodaj rodzynki i orzechy.

Nagrzej piekarnik do 170C,  keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane ciasto do formy i piecz przez 45-50 min. Gdy ciasto będzie gotowe, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Zimne ciasto przekrój wzdłuż na dwie części i przełóż konfiturą.

Rozpuść w kąpieli wodnej połamaną na kawałki czekoladę. Zalej mlekiem i dodaj margarynę. Podgrzewaj mieszając, aż wszystkie składniki będą ze sobą połączone. Zagotuj. Na ostudzone ciasto wylej polewę i rozkoszuj się pysznym ciastem!